Friday, August 28, 2009

Menyambut Raya

Kalau nak diingatkan memang banyak yang bestla raya dulu2...time ni mesti mak dah sibuk membuat persiapan raya...kuih raya...baju raya anak2...

Saturday, August 22, 2009

BERBUDI KEPADA TANAH...













Mungkin kengkawn tak percaya...saya yang tanam pokok2 ni...kedondong, belimbing, pisang, sirih, lengkuas, ubi kayu, limau kasturi....halia,kunyit, limau purut, sume ada...hobi saya sejak dulu...maklum la bapak petani..mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi...sesapa nak sirih yang banyak khasiatnya...nak lengkuas untuk masak rendang sempena raya yang dah tak lama lagi...jgn segan2 saya memang ikhlas mengoffer...







Tuesday, August 18, 2009

ANAK oh ANAK


Dugaan betul nak ambik cuti...2...3 kali pegi nak jumpa bos...tak ada...nak mintak cuti pun susah kan...betul la tanggungjawab...kelas kena ganti...setahu akulah...aku jarang sangat ambik cuti...kalau sakit pun aku datang keje jugak...dari kecik lagi aku memang jarang tak datang sekolah atas alasan sakit...demam batuk ada tu masa tingkatan 6 kena chicken pox pun aku datang...sebab apa...ada midterm...aku memang takut tak datang sekolah...walau hujan lebat aku redah jugak...walaupun ada sekali tu sampai je kat pagar sekolah...kering kontang...maknanya tempat aku je yang hujan...apalagi pengawas yang jaga tu macam tak percaya...yelah rumah aku ngan sekolah kan daerah yang lain...apa la...


Bila dah keje lagi la jarang ambik cuti...sampai kan tahun lepas cuti 7 hari aku lebur gitu je...bukan tak ada hal penting tapi ntahlah....


Berbalik cuti yang aku mintak ni minggu depan...sehari je...bila nak citer rasa sedih gak...sebenarnya 25 Ogos ni hari lahir anak aku...yang ke-4...tahun lepas aku meeting K.L time tu...pas tu tahun sebelumnya aku bawak budak2 pekak gi PERSADA buat persembahan...aku bukan nak buat majlis grand...sekadar nak masak pulut kuning dan hantar kat jiran-jiran...

Ala macam mak aku dulu bila harijadi kami...apalagi masak la bubur merah taruk sejemput bubur putih atasnya...bila citer gini syahdu pulak...teringat masa kecik2...bila orang bagi bubur merah, berebut la...apalagi...


Harap2 bos luluskan la cuti aku ni ek...mana sempat nak masak time tengahari kalau nak balik...kesian Nur Minhalina...kalau aku tak buat apa2 untuk besdey dia kan...so doakan aku dapat cuti ek...

Thursday, August 13, 2009

Pergi Tak Kembali
Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa
Terdengar sayup surah di baca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata
Selamat tinggal kepada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya
Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera bahgia pulang ke sana
Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim
Terbaring sempit seluas pusara
Soal bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi
Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi
Selamat tinggal kepada semua
Berpisah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya
Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi
Amalan dan taqwa jadi bekalan
Sejahtera bahgia pulang ke sana...

Wednesday, August 12, 2009

Raya oh Raya

Smlm gi kedai langsir ngan kak wid kat Kota Masai....aku dah lama plan nak tukar langsir lama maklumla dah lama sangat...3 tahun tapi sbb tingkap tinted, tu yang langsir lama nampak elok...tahan lama la katakan...belek punya belek, pilih punya pilih berkenan ngan satu kaler ni...hijau la...aku plan nak tukar night curtain je....bajet tak de...so guna je la day curtain 3 tahun lepas...tapi sebab simpan je tak guna, elok lagi....tak baik membazir...

Plan asal nak jahit sendiri, pikir punya pikir, aku nak layan sarah lagi, si kakak lagi...hai susah ni...apalagi mintak apek tukang jahit datang umah, ambik la ukuran...nak buat satu rumah nanti2 kot...kalau ada rezeki... so buat living room jek la kesimpulannya...

Nak buat kuih raya lagi, macam biasa almond london and tat nanas kot....masa?ar...nanti aku fikirkan...kesian oven tu lama duk gitu, kesian aku nengoknya...semprit and lain2...maleh la...ha...aku nak buat rempeyek la...best gak org suka makan...bawak la balik sikit buat buah tangan sedara mara...uish.....memang bagus2 plan aku, hopefully sume ok....tapi, resepi? andak aku kan teror....nanti mintak la resepi dia...kak long....nak offer kuih raya tak? maleh la...kalau di nanya, aku jawab la...jawapannya, belum dipikirkan lagi...hihihi....kesian dia....

Ni sumer citer kalau nak dekat raya...langsir, perabot, kuih-muih...2 tahun lepas ada gak jual biskut...penat la beb...pembantu tido nanti...so buat utk anak2 je la nampaknya....

Tapi kalau kengkawan nak minjam oven bole...no hal...nak buat sama2 pun ok gak....aku on ajer...

Tuesday, August 11, 2009

Ayah Dan Ibu

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan Matahari Ahai...
Yang dikurniakan dari Ilahi Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati
Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat
You Raise Me Up

When i am down and all my souls surround me,
And troubles come and my heart burden me,
And i am still am waiting here in silence,
Until you come and settle fire with me
You raise me up so i can stand on mountains,
You raise up to all those stormy seas,
I am strong when i am on your shoulders,
You raise to more than i can be
You raise me up so i can stand on mountains,
You raise up to all those stormy seas,
I am strong when i am on your shoulders,
You raise to more than i can be
You raise me up so i can stand on mountains,
You raise up to all those stormy seas,
I am strong when i am on your shoulders,
You raise to more than i can be
You raise me up to more than i can be.
Salam....buat kengkawan yang serius dengan susuibu sila la layari http://susuibu.com/ kerana di sinilah bermulanya perjalanan saya menjadi seorang ibu yang berkerjaya menyusukan anaknya. Semoga ia menjadi sumber maklumat kepada anda semua kerana tiada yang lebih baik darinya....SUSUIBU

Saturday, August 8, 2009

Keluargaku...


Hari ni pun macam smalm gak...pagi2 buat breakfast...menu?ubi rebus cicah sambal ngan kopi O kow....kombinasi yang mantop gak...hihihi.

Mandikan sarah, suap dia makan...pas tu kemas umah, lipat kain semalm....masak utk lunch hari ni awal...kul 10.30 pagi...bukan apa nanti lambat2, malas pulak..ye tak...

Menu tengahari?Lemak labu campur kacang panjang dan ikan kerisi goreng...nyam2...bereh...jap lagi bole makan...apalagi nak buat ek?hubby tak sihat lagi...aku ni kalau cuti tak balik kg...boring tahap 180 darjah la...sedih dan syahdu...rindu kat org kampung la...kalau kt kg seronok ni...walaupun penat kemas umah masak tapi puas...kat umah aku ke umah hubby sama gak kemas dan masak...aku kan tak suka tengok habuk..apalagi capai penyapu la...kalau sampai umah mak je...belum letak punggung terus je sapu...aku ni memang tak selesa kalau umah berhabuk...nak kata umah aku bersih sangat...tak la kot...tapi at least bersih la blade kipas aku sekarang ni...

Oh ya cerita rindu2an ni...aku memang dari kecik sensitif sikit...aku tak bole lama tak balik...bole nangis...kami adik beradik sama je...paten sama...bila rindu je nangis le...tapi sembunyi2 la...kot nampah hubby ke anak2 ke tak ke haru....

Sebab tu pantang ada cuti balik la kampung...ikatan kekeluargaan kami memang erat...bak kata pepatah cubit paha kiri,paha kanan pun terasa gak...masam muka gaduh biasa la tapi bila jumpa memang seronok...dulu masa ada bapak lagi best...Arwah bapak aku ni bila kata kami nak balik, kul 12 malam pun dia akan tunggu kat kerusi depan...tu yang mak cakap bila nak balik jangan cakap nanti dia asyik tanya je...sekarang bila balik aku ternampak2 dia duduk kat kerusi beranda tu...hish sedih ni...

Mak pulak cool je ala tapi dalam hati dia pun lebih risau kalau kami kata nak balik tapi tak sampai2...macam aku tak tau...depan cakap lain, belakang tak serupa bikin...

Time nak balik sini masalah la pulak...malas sangat...peluk cium mak dak 2,3 kali...baliknya tak jugak...lambai tangan selagi bumbung rumah tak hilang dari pandangan jgn harap kepala ni nak berhenti menoleh...gelinya hati...tapi itu la...aku pernah dengan ustaz cakap, tengok muka mak bapak dapat pahala tau...mak metua, bapak metua aku pun sayang...aku adil dan saksama orgnya...mak aku bagi duit setiap bulan, mak bapak metua pun sama...mana tak adilnya...aku hormat mereka...lagipun bertuah aku ni dapat metua yang ok gitu...maklumla menantu sulong....hihihi...macam kalau lama tak balik, disebut2 la jugak..."manalah kakak ko ni lama tak balik"itu la ungkapan mak metua la...hihihi...masuk lif tekan sendiri la ni hihihi....alahai

Kami adik beradik memang rapat...peluk cium tu biasa la kalau jumpa...termasuk alang aku yang kat Sabah...dah beranak pinak nipun kena cium tau...alahai geli la pulak...tapi itu la kami dari yang sulong sampai ke bongsu no hal...ok je...Mak bapak memang garang tapi yang buat kami sayang dia ada saat yang touching buat kami terharu...contohnya bila kami balik mak sibuk nak masak, walaupun dah tak larat...yang penting ada nasi, lauk sambal pun bole...bila kami sakit mak la yang paling susah hati dan merawat kami walaupun dulu nak gi kinik tak mampu, paling koman pun makan cortal dan minum air badak...tu yang touching...tak pun minum je air kelapa...sume sakit bantai je minum air kelapa...lucu...lucu...

So sesapa yang masih ada kuarga, jgn segan jgn silu tunjukkan kasih sayang..ustaz dalam tv cakap...kasih sayang kena ditunjukkan...bukan disimpan dalam hati...masih ada masa nak balik kampung, balik la...sementara mereka masih ada...nanti mereka dah tak de, masa tu sibuk nak ziarah kubur...alahai...

Hari Cuti

Hari ni sabtu...mimin bangun2 tanya,"hari ni cuti ke?" sebenarnya bukan hari ni je...tiap2 hari...mesti dia boring duk kat umah pengasuh...sebaik mana pun layanan mereka, keluarga tetap keluarga ye tak?...macam biasa gak...pagi2 bangun, solat pas tu singsing lengan, apalagi buat breakfast la...menu?Bihun goreng...air teh O je...kombinasi yang hebat...hihihi...

Best gak masak utk famili ni...nikmatnya? sendiri yang tau...oh ya masak bubur utk sarah...sebenarnya bukan bubur sbb sekarang sarah dah 10bulan...so bubur dah tak sesuai...senang cakap nasi lembik campur la bilis tumbuk...

Macam biasa di hari cuti, mandikan anak, kemas umah dah berapa kali sepagi ni...sapu umah...aku rasa yang ke berapa kali jugak...guna penyapu lidi yang abah metua kasi...abah aku ni memang suka meraut lidi penyapu...untung mak metua ek...

Aku memang ade habit, menyapu dan tak bole tengok rumah bersepah...oh ya bersihkan stove kesayangan...dapur kena kemas baru ada mood nak masak...tengahari, hubby kan tak sihat...request nak sayu rebus...so yang ada kentang...masak ngan telur...berselera dia makan...

Macam biasa gak...beri makan sarah, tidurkan dia...dan aku pun tak tidur...sebenarnya aku jarang2 tidur tengahari...lipat kain lagi baik...

Kemas bilik atas, vakum....apalagi ek...oh ya jemur baju tak yah hubby satu dalam sejuta tu yang buat la...Ptg hubby request nak makan sup sayur...couliflower campur babycorn, taruk telur...alamak sayur tu mana ade? apalagi stat enjin gi mane? Lee Heng la...nyonya tanya, lu tak mau ka itu gula? Aku jawap saya tak berapa makan gula la....OOOO...

Sekarang kan tengah krisis gula...balik sampai umah terus masak...15 minit siap...dia makan malam la...Kerja aku tak habis lagi...mandikan sarah, sebelum tu suap makan petang dulu....ni dia dah tido...mimin berdikari dah...mandi sendiri...ok la sambung nanti yek...

Thursday, August 6, 2009

SEORANG BERNAMA AKU

Hari ni sibuk sikit...pas sarap,anta hubby gi kinik kena selsema la...tengahari g shooping groceries. Banyak barang dapur yang dah habis. Beras la yang penting. Lately masak dan bawak bekal, tu yang beras cepat habis. Stat enjin jalan dah tak toleh belakang.Mane? Econsave la...park keta pas tu ambik troli...kaut la buah sikit, ikan, sayur utk masak hujung minggu, susu, jus buah, roti, jajan sikit, biskut untuk anak2 Kak Semah. Bihun habis...mimin suka mihun..ambik sebungkus...oh ya telor pun habis...tup tap habis la rm60> ....beli member punya pelembap muka....oh ya kesian mimin VCD dia sume dah lama...capai je tak yah cakap banyak...ICE AGE 3...hopefully dia suka...kalau tak suka alahai...rugi gak rm5...





Balik buka gate maklum la tak de autogate... buka bonet...kuarkan barang2...masukkan dalam container....siap..penatnya....ambik mee semalam makan ...ok gak rasanya...baru boleh bernafas dengan selesa...





Hari jumaat macam ni la...banyak keje yang terbayang di fikiran...kemas umah sikit, lipat kain...dan biasanya itulah keje2 yang aku buat...nanti anak2 balik dah tak sempat...layan diorang la...berat aku pun dah turun sikit2 dulu 65 sekarang dah 61kg...rehat tak cukup kot...makan?macam biasa jek...





Tak de la nak window shopping macam kebanyakan wanita2 bekerjaya lain...hari jumaat kan rehat panjang apalagi jalan2 la...aku kalau tak nak kemas umah pun memang balik...apa ke jadahnya duk opis sorang2...Baiti Jannati kan...umah memang best...aku pelik ada jugak org yang suka jalan2 daripada balik umah...hish boring sungguh...tapi kita kan bermacam ragam..so kalau sumemacam aku tak ke boring dalam dunia ni...

Wednesday, August 5, 2009

Masa

aku memang seorang yang mementingkan masa. Tak suka kelam kabut. Pagi2 kul 5.30 paling lewat kul 6.15 aku dah bangun. Maklumla aku sebenarnya tak seperti kebanyakan perempuan yang pentingkan kecantikan dan kejelitaan. Aku tak terfikir nak mekap2, sikat rambut pun tak sempat. Sebab tu aku pilih berambut pendek. Sisir ngan tangan je dah. Kadang2 bedak pun tak sempat tau. Aku bukan lemah pengurusan masa. Maskara, blusher lagi la jauh panggang dari api. Tapi ntahla...pagi2 aku banyak sangat aktiviti. Buat bubur, masak air untuk rendam botol2 susu, lipat kain semalam tak sempat, kemas tempat tidur, kemas mainan anak, cucu pinggan mangkuk yanga da kat sinki sbb mak aku pesan jangan suka tinggal pinggan kotor tak basuh, nanti jin2 jilat..tolong hubby jemur kain kalau banyak, cabut2 rumput sikit2 la kotnya semak sangat, bukan katak yang duduk ntah2 ular pun ada...hish! selisih malaikat 10! Nak simen laman tak berduit lagi....ade lagi...cek lampin sarah kot penuh...layan mimin nak dukung masuk kereta...dah biasa dah...


Paling lewat gi kerja kul 7.30. Biasa 7.15 dah dalam keta. Bukan apa sempat anta anak dan beli sarapan terus. Tak la samapi tempat keje pas tu kuar lagi. Kan ke buang masa. Hari ni aku terlambat bangun so tergesa2 jugak, tapi masih buat keje yang sama...hubby ada kelas kul 8. Aku nak sarap dulu, so aku beli bungkus dan bungkuskan untuk dia sekali...pas tu anta kat opis dia...tak pe la...kalau nak cakap...aku memang berdikari...tak suka nak bergantung sangat kat hubby. Kalau aku boleh buat aku buat sendiri. Maklum la dari kecik mak dan bapak aku dah ajar kami berdikari...Masak basuh kain, lipat kain, kemas rumah memang dalam jadual..tu yang sampai sekarang kalau kami semua balik kampung, kak long keje dia basuh kain dan basuh kain, andak susah sikit la...duk ngan metua so selalunya datang lambat, kak nor biasala masak dan masak, aku?hihihi aku tolong kemas umah la...tapi biasanya aku malas.Apa gunanya ada anak2 buah yang dah beso...kalau kawin kompem dapat anak dah. Apalagi aku mandur...aku la yang bagi arahan...


Berbalik cerita aku mengenai masa. Aku amat pentingkan masa. walaupun masa sekolah dulu kawan2 cakap aku suka lambat2. Bukan apa aku masa tu malas sikit hihihi....balik keje kul 5.30 biasanya aku solat dulu, pas tu anta Minhalina ngaji...tunggu kat luar dalam 10 minit bawak balik. Letak Sarah pas tu singsing lengan...bukan gaduh...masak la apalagi...aku memang suka masak...bukan apa hubby ngan anak2 pun kena air tangan kita gak...lagipun asyik makan kedai je boring gak. Aku pun pernah dengan Ustaz dalam tv cakap masa makan la kita dapat mengeratkan tali silaturrahim sesama anak beranak. Org kata makan malam gemuk la...apa la...ntah apa2 lagi...terpulang la kat diri memasing...


Satu kepuasan kalau dapat hidangkan makan kat hubby and anak2 kan. Hanya org yg biasa buat tahu kepuasannya...Aku tak rasa penat..pas makan biasala layan anak2..anak2 aku sume nak kat aku...bukan nak cakap hubby aku tak penyayang...dia pun satu dalam sejuta gak...tapi tu la naluri keibuan kot...


Malam tadi ada majlis Nisfu Syaban, aku g la umah Puan Rahayu no30 jalan Harmoni 8, dapat jugak aku masuk rumah besar ni... lama tak solat jemaah macam ni...rasa last masa belajar dulu...maksudnya ngan pompuan2...Alhamdulilah...makanan berlambak...tenang je lepas baca Yasiin... tapi org tk ramai...betul la benda baik ni susah orang nak buat...banyak alasan...


Ok la aku nak buat nota ni cau cin cau....alahai
Nur Sarah Raihana.....



Belajar pakai tudung...

PENANGAN H1N1

Kat mane2 org duk citer H1N1, sat tadi aku gi beli mask satu kotak rm30. Kalau beli seunit 90sen. Nak pakai ke tak nak?...selalu benda ni berlegar2 di fikiran aku.. dan mungkin orang lain. Semua serba was2. Bila nak pakainya...tadi aku pakai gak tapi ramai gak yang pandang. Macam nampak alien la gamaknya. Macamane ni nak pakai ke tak nak?

Berpeluh gak mulut ni makainya...alahai...jangan bertangguh demi keselamatan dan kesihatan. Tapi berapa ramai yang pakai?Tadi tanya orang lain, nape tak pakai? InsyaAllah tak kena...Boleh jamin ke? Allah pun suruh kita berusaha. Jangan berserah sahaja. Bak kata orang kampung aku " prevention is better and much much better than cure"...alahai


Jauh di sudut hatiku yang paling dalam...risau gak...wajah anak2 terbayang di ruang mata...semoga tiada yang tidak baik berlaku ke atas mereka...Amin


Mana2 pegi macam dah tak secure. Gi beli lauk kat pasaraya pun takut2. Aku duk pikir weekend nak gi mane untuk hilangkan boring...balik kampung lagi seronok kan...kalau cuti lagi panjang lagi best.


Apa2 pun buat diriku dan kengkawan, ikutilah panduan menjaga kebersihan yang diberikan oleh kerajaan. Semoga ujian ini akan segera berakhir. Semoga ketenangan akan kembali mewarnai kehidupan kita..Amin

Tuesday, August 4, 2009

KAWAN O SAHABAT??

Dulu masa tingkatan 1 sampai 3 kawan2 karib aku Piah dan Uji...bila naik tingkatan 4 dan 5 kawan karib aku Zack dan Aziz. Sebenarnya Azizah dan Zuraidah. Ala masa tu kitaorg nak guna nama lelaki...aku nak tau? Halim la...cheh! apa ke jadahnya! tak de la suka2 je...Bila masuk tingkatan 6 aku berkawan balik ngan Uji dan Piah, tapi tambah sorang lagi Ellyia...jangan salah eja nama dia, nanti dia marah. hihihi...


Bila masuk U kawan karib aku Cik Salmah dan Maizatul Hamima, dua2 orang Selangor...so bila berbalah aku lah yang kalah hihihi.

Maknanya kawan2 aku ni ada peringkat2 la...tapi yang bestnya aku masih lagi berkawan baik ngan mereka. Bila ada kesempatan, aku masih menziarahi mereka. Baru2 ni gi kusus kat KL aku jumpa gak ngan Cik Sal n Mai...walaupun sekejap dapatla lepas rindu. Lagipun Mai baru dapat baby so kena la jumpa. ye tak?


Zack, Aziz dan Cik Sal tak kawin lagi. Macam2 la diorang ni, ade yang cinta, putus, cinta, putus, tak habis2. Tapi aku sentiasa mendoakan kebahagiaan mereka.


Uji dah 3 anak dia sama ngan piah...Ellyia ntah la 2 ke dah tambah...lost contact...aku 2 dan yang lain bujang.

Aku sebenarnya nak cerita tentang KAWAN dan SAHABAT. Bagi aku KAWAN senang dicari, tetapi SAHABAT? susah kan...SAHABAT...bila bersama kita rasa selesa dan bebas berbicara. Tapi KAWAN, kita cerita kadang2 ntah betul ntah tidak...kadang2 nak rahsia selalu...biasalah...itu semua terpulang kepada memasing la...Tapi KAWAN perlu gak...kot2 boring nak sembang2 gaban, atau nak ngeteh atau nak gi shopping masa keje...KAWAN gak...ala bukan apa boleh bagi idea...pendapat...ataupun sekadar hilangkan boring. Atau nak mintak tolong punch card ke...hihihi.....Lu Pikirlah Sendri.Nak cerita rahsia?Nanti dulu...hihihi


Ok la buat kawanku kat sini walaupun namamu tak tersenarai jagan sedih...ada masa aku mention nama korang gak. ni sekadar mengingati kawan2 lama..yang jauh di mata tapi dekat di hati...alahai...

Andak, mira and mimin masa kenduri kawin kak Yana anak wak long...


Nur Minhalina la...sape lagi...

Day 2 in HSA..Nur Sarah Raihana

Monday, August 3, 2009


Aiman, Amirah, Naim, mimin dan suhada...bestnya main2 air...alahai





Ni la my hubby n mak aku la...


Kak Nor dan mak...ni sume idea dia la...konon boring kat umah tak ada benda lain nak buat...maklum la di kan tukang masak kalau balik kampung...tengahari pulak tu...nasib baik bawak makanan kalau tak kan satu lagi keboringan...maklumla ahli kuarga semua kuat makan...tengok la tu makanan yang banyak!Alahai...
Ni gambar anak dan anak2 buah...yang kiri sekali anak aku la mimin, pas tu sebelahnya Nur Suhada, Muhammad Nur Naim, Wan Nur Amirah Amal dan Muhammad Aiman..kat mane?Pantai Punggur. Ni la satu2nya pantai yang ada dekat ngan rumah lebih kurang 15km jugak...bawak mak skali la


Ni Nur Minhalina...puteri sulongku...4 tahun dah...tiap kali aku cakap "sayang adik"dia akan tanya "tak sayang mimin ke?"Alahai bijak dah dia ek...Mimin panggilan manja kami semua kat dia...bila balik kampung dia nak tidur rumah aku dan rumah husband...katanya tak puas tak tidur dua2 rumah...tu la anak aku...cucu sulong sebelah hubby...

Alahai...

Hari ni punya la semangat nak masuk kelas....tup tup seorang budak pun tak ada....sedikit demi sedikit darjah semangat aku semakin kurang...kalau tadi mungkin 100% dah kurang jadi 80%. Tunggu lagi...mungkin budak2 ni tak dapat cari kelas...tak pe....relaks...sabar....45 minit dah....mcmane ni?...alamak...orang yang lalu lalang dah jeling2...maleh la aku menghadapi situasi macam ni...boring...dah la aku tergolong dalam golongan orang yang impatient...idea...idea...please...blah la...jumpa ngan Cik Rosnah mintak tandatangan...alahai silap haribulan lak...dia ade kelas la pulak...

Gi kejap jumpa member2...maklumla lama tak jumpa rindu rasa hati..ingin kubertemu denganmu...alahai nyanyi la pulak...

Ala blah la sebab sume macam sibuk je...tapi tadi kan bilik C9...betul la kelas aku...ke aku yang salah masuk kelas...tak mungkin...betul...9 tahun dulu aku pernah masuk dan duduk kat kelas ni...masa tu aku assist En Kamal...Beh, Kak Midah and ramai lagi la...masa tu anak dara sunti lagi cun...alahai...


Sekarang...mak orang dah...hihihi...cepatnya masa berlalu...pejam celik...pejam celik...dan 9 tahun lebih kat sini...bila aku nak pencen nih...alahai...

hari kerja lepas cuti yang agak panjang

senin....ada orang panggil black monday, ada orang gelar monday blues....ini semua adalah berkaitan mood kita bile tibanya hari Isnin...aku pun boring gak bila bangun tido hari Isnin...bukan apa malam tadi kul 11.30 mlm baru sampai umah...maklum la aku ni bila cuti panjang...ada satu penyakit...penyakit malas nak g kerja...pagi2 awal selepas subuh sibuk masak bubur untuk sarah raihana...pack bag susu...pack baju2 anak2 ke rumah babysitter...amboi macam2 keje dibuat pagi2 hening ni...ala buka susah sangat kalau dibandingkan dengan apa yang mak aku buat masa aku kecik dulu...mak bangun seawal kul 5 masak...mana ada orang kampung g breakfast kat luar macam yang biasa aku buat sekarang...bukan apa aku tak sempat....ok berbalik cerita mak aku, pagi2 kena masak, siapkan aku adik beradik nak gi sekolah...buat bekal lagi...mak aku selalu cakap kat kami...dia rasa sangat puas kalau kami gi sekolah dengan perut kenyang...masa tu nak bawak duit saku banyak pun tak de lah...paling banyak pun 30 sen...aku pulak yang selalu nak lebih...dah tau mak susah, ada hati tu mintak duit saku banyak...nasib baik aku berjaya sekarang...sekurang-kurangnya walapun dulu selalu menyusahkan mak bapak, dapat jugak aku tebus....cheh!


Oh ya mak aku keje noreh getah je...bapak lak keje kebun...macam2 dia tanam...sekarang bila gi pasar kena beli sayur, rasa macam nak balik ke zaman dulu pulak....cakap je...tomato...terung, bayam, cili, kacang panjang, buncis, timun, cakap je semua dah tersedia...petik je...sekarang...kalau la aku bole balik ke zaman dulu...alangkah bestnya....jagung rebus jagan cakap la...hari2 bole makan...tapi biasanya yang tak berapa elok la...gred C atau D tak pun yang tak ade gred atau dengan kata lain kira yang reject la...yang ok atau gred A, faham2 sendiri la...jual...kiranya bapak aku dulu tokey sayur...tapi biasanya peraih yang dapat untung, bapak aku?cukup2 buat bayar hutang...

Tapi alhamdulilah...sebelum bapak aku menutup mata, dia dah senang...berkat usahanya dan mak yang membesarkan kami dengan kasih sayang kami semua jadi orang...saling menyayangi antara satu sama lain...walaupun tak kaya mana tapi cukup la ilmu akhirat yang dia bekalkan untuk kami...sekurang2nya adalah kiriman Al-Fatihah daripada kami semua untuknya di alam barzakh....semoga aku jugak dapat membimbing anak2ku menjadi anak2 yang solehah dan dapat mengirimkan Al-fatihah kepadaku bila aku dah tak ada nanti...InsyaAllah...

Ok la...banyak cakap dah ni sambung lain kali lah...aku nak solat pas tu balik la....chau cin Cau.....!