Sunday, January 25, 2015

Ade ke????

Pelik la puny tajuk...ade ke????


Ade kerrrr??
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Apa yang ader kerrrr?



tu la... ader kerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr?


apanya mak jemah oiiiiii?



Ade kerrrrrrrrrr?


Yang tengok blog aku ni ?????



Harharhar....


Kbai!

Entry sempena cuti semester

Assalamualaikum dan salam sejahtera,...

Best rupanya cuti semster ni...release sangat...maklumlah penat wei ulang alik gi kelas 4 kali seminggu. Keluar kul 3 sampai umah kalau tak 8 malam...9 malam...

So sekarang kita enjoy!


Apa aktiviti la ni....apa lagi...buat kek!

Nape ye badan makin naik?

Bukannya aku suka makan kek...exercise tadak!


La...so azam tahun bahru....kita Zumba...x yah gi jauh-jauh kat umah je...kalau nak kuar kena naik keta...pas tu kena pikir baju apa yang sesuai, maklumla aurat kena jaga,...tak pasal-pasal ada kawan post kt instra ke FB ke...hualoh...naya pulak... so dinasihatkan kawan-kawan jaga aurat kita kerana niat nak zumba tu betul tapi part lain x jaga...dik nun...ni kita sama ingat mengingatkan k...


Ok la..akk nak deco chesecake...kbai!


ni kalau nak berzumba kita for dummies ea

https://www.youtube.com/watch?v=qGx2ktXQ4pQ


Sunday, January 18, 2015

Antara kek yang akak buat ye dik nun

Assalamualaikum dan salam sejahtera...ni antara kek yang akk buat dan sempat snap...if berminat boleh terus WA akk 0197701140. .kita boleh bincang harga..area Pasir Gudang free delivery...ni antaranya...banyaknya tak sempat snap ea...








Monday, September 22, 2014

Menjadi pelajar semula

Assalamualaikum dan salam sejahtera. ..
Rasanya lama dah tak update blog ni...

Mood tak datang...

Tengok tajuk kat atas...rasanya dah faham kan...

Setelah 14 tahun menjadi seorang pendidik pelajar khas...maka pada 3 September 2014...kompemlah aku sbg pelajar...hihi...alhamdulilah

Suatu waktu dulu aku pernah bagitau kawan seopis yang rasanya sampai degree je la aku ni...bukan apa..rasa dalam zon selesa ni malas dah nak sambung...biarlah anak2 yang sambung sampai setinggi yang bole.....tup2 sape tau kan rahsia Allah....hati kita juga milik Allah....

Husband juga yg galakkan aku belajar lagi....la ni minggu 3 dah. ..mood tak datang jugak...yg aku buat ....kemas umah...masak...tanam pokok.... cabut rumput..ntah lah....

Kos apa?....



Bimbingan dan Kaunseling....

oklah...



nak jemur kain dulu...


nanti Kita sambung lagi....

Monday, July 21, 2014

Budak Perempuan Berambut Perang

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Masih di bulan penuh keberkatan, Ramadhan Al Mubarak

Tengahari tadi aku dan suami cuci kereta....
Dalam sembang-sembang tu tiba-tiba datang seorang budak perempuan kat sebelah sofa yang aku duduk. Aku yang peramah ni pun tanya:

Aku: Adik umah kat mane?
Adik:Sungai Layang
Aku: OOO akak tau...jauh tu kan..
Adik: Kena lalu Kong Kong
Aku:Sekarang duk kat mane?
Adik: Tu!(sambil menundungkan jari ke arah rumah pekerja di tempat cuci kereta)
Aku: (kesiannya, tak ada tingkap) Best tak duk kat sini?
Adik: Best tapi panas...
Aku : Tak sekolah?
Adik: Tak, taun depan
Aku: Umur berapa:
Adik: 5 tahun
Aku: Adik beradik?
Adik: Beradik-beradik?
Aku: Ha'ah
Adik: 3 orang, abang, adik 2 tahun
Aku: Sape jaga?
Adik: Atok jaga, dia tak bagi emak bawak sini
Aku:Mak mane?
Adik:Tu!(menunjukkan seorang perempuan sedang mengelap kereta pelaggan)

Sebenarnya banyak lagi yang aku tanya...dan ada pertanyaan itu yang buat aku sebak...contohnya...aku tanya dah beli baju raya, budak tu cakap belum...masyaAllah...aku terbayang tiga orang anak aku yang akan beraya dengan beberapa helai baju...kebaya ada, jubah ada yang harganya mencecah RM100 pun ada...sedih sangat...nasib budak tu tak sebaik anak-anak aku....


Ayahnya kena tangkap polis sebab pukul emaknya...aku terfikir...anak-anak ini tak bersalah...lahir atas kasih sayang ibu dan ayah...tapi mengapa ini terjadi kepada mereka...hilangkah sudah perikemanusiaan....

Aku tanya lagi, bila raya makan apa...dia jawab asam pedas ikan...tak ada ketupat tak ada rendang....sebak dan menangis dalam hati aku ni....

Biskut dan kuih raya tiada...aku terbayang biskut yang berbalang kat rumah aku...anak-anak tengok je...kebetulan sangat kuih-kuih tu dah beberapa lama dalam boot kereta, tapi semalam aku bawak masuk dalam kereta....


Dah lama sembang, baharu kutahu namanya FIDA, cantik....dia aktif...semoga dia selamat duduk di tempat cuci kereta itu...yelah zaman ini ramai manusia yang bukan manusia lagi...


Budak perempuan yang bijak dan berambut perang ni (bukan anak mat salleh, tapi disebabkan berjemur di tempat panas) bercakap lagi....atoknya dapat RM 500...katanya bantuan raya....gembira sungguh...kita ni kadang-kadang RM 500 sekali je keluar.


Dalam kepala otak aku ni banyak yang aku rancang....antaranya aku nak belikan dia baju kurung dan boleh tambah-tambah baju yang ada... aku sebolehnya ingin melihat semua kanak-kanak di dunia ni gembira...kesedihan bukan milik mereka...apa yang mereka tahu adalah gembira, seronok, bermain...tak perlu fikir benda-benda lain kecuali bermain....pastinya kanak-kanak sebaya dia sedang bermain tab, telefon pintar dan sebagainya...macam anak aku!

Ya Allah, kau lindungi semua anak-anak di dunia ini....jangan diragut kegembiraan mereka...

Semoga rakan-rakan semua insaf dan muhasabah diri masing-masing tentang keberuntungan kita dan anak-anak...dan jangan lupa untuk banyak bersedekah di bulan mulia ini...kerana pahalanya adalah berlipat kali ganda...


Nasib anak-anak aku sangat-sangat beruntung...alhamdulilah





Wednesday, July 16, 2014

Chicken Chop bestttttttttt

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Salam Ramadhan semua...semoga bulan ini kita dapat sama-sama meningkatkan amalan....


Resepi kita hari ini ialah Chicken Chop

Bahan-bahannya:

Seketul ayam bahagian paha dan pinggul (whole leg) dibuang tulang..cara nak buang tulang boleh tengok kat Youtube jangan lupa bersihkan
Secubit garam dan secubit serbuk lada hitam (perapkan ayam sebentar)
Sebiji telur
Tepung gandum secukupnya
Serbuk roti secukupnya

Cara penyediaan:

Panaskan minyak secukupnya untuk goreng minyak banyak menutupi ayam
Ayam yang telah diperap digolek-golekkan dalam tepung gandum sehingga rata, celup ke dalam telur yang telah dikocok sedikit, golekkan dalam serbuk roti......masuk dalam kuali....goreng sehingga ayam masak...siap!


Bahan sos lada hitam:

Pilihan 1

Sos lada hitam siap dalam botol
Sos cili
Sos tomato
Nak pedas tambah lada hitam serbuk
Campur semua bahan....siap

Pilihan 2
2 sudu besar serbuk stok perang
500ml air
5 ulas bawang putih dicincang
Serbuk lada hitam secukup rasa

Cara penyediaan:
Panaskan minyak secukupnya dalam periuk
goreng bawang putih
Masukkan serbuk stok perang yang telah dicampur air...masak hingga agak-agak pekat.
Sesuaikan rasanya.

Bahan sampingan:

Coleslow
Bahan-bahan:
Kobis anggaran 5 helas, basuh dan sagat atau hiris halus
lobak separuh biji, sagat atau hiris halus
5 sudu makan mayonis
2 sudu makan yogurt asli
5 sudu makan susu segar
1 sudu makan gula

Campur semua bahan dan siap!

Kentang Wedges bakar
beberapa biji kentang kalau boleh Russet
Sedikit garam dan serbuk lada hitam

Cara penyediaan:
Kentang dibasuh dan jangan buang kulit.Rebus sehingga lembut
Letakkan atas dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega atau minyak masak atau minyak zaitun. Tabur sedikit garam dan gula atas kentang. Tabur juga sedikit mentega atas kentang.
Bakar dalam oven dengan suhu 200 'C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga masak..nak goreng kentang ni pun ok...siap!

masa ni aku guna kentang instant je...maklum la kejar masa nak buka....
yummy....

yummy....

yummy

Jangan lupa try...anak dan somi kompem suka...request lagi....tapi aku tak berapa minat...makan sepotong dua je...untungla somi aku...makan 2 ketul hahaha...

Tuesday, June 3, 2014

Crepe Durian yang best


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Sebenarnya aku tak ada standard resepi untuk membuat crepe  ni....setelah mencari resepi dari blog-blog masak yang ada aku terus bereksperimen....



Sesiapa yang nak buat boleh try and error...tak boleh cakap yang ini ok atau yang tu ok...aku main boh je...ada orang guna 3 jenis tepung, 5 jenis tepung dan ada yang sampai 7 jenis...huh!...kan aku kata tadi, ikut suka korang la...ada juga yang guna 1 jenis tepung sahaja iaitu tepung gandum atau terigu...


Anda boleh juga rujuk  SINI   blog ni memang aku hari-hari singgah...kelakar bahasanya...buat aku senyum-senyum kambing sorang-sorang....pastu toleh kanan kiri taku-takut ada orang nampak...maluuuu syeh!


Ni resepi yang aku guna...agak-agak..jugak


Bahan:

4 sudu makan tepung gandum/tepung paling halus(superfine)
4 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung hongkong (tak de pun tak pe)
2 biji telur (kocok sikit)
4 sudu makan gula aising/ikut manis yang disukai
secubit garam
200 ml susu sejat/ segar
400 ml air /ikut kepekatan yang dikehendaki
2 sudu makan mentega cair/minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna makanan

Isi/inti:

Whipping Cream-pukul samapi kembang dan berkilat
Isi Durian (lenyek)

cara penyediaan:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sebati...guna whisk...tak mau berketul-ketul ea
Tapis dan warna ikut kesukaan...

ni isi durian dan crepe yang tunggu disatukan


dalam mug adalah whipping cream yang dah dimasukkan dalam piping plastik supaya mudah digunakan

mula-mula, letakkan sekeping crepe atas pinggan

bubuh atasnya whip cream...

bubuh atas whip cream tu isi durian yang dah dilenyek

bubuh atasnya whip cream lagi...ala-ala diapit gitu

lipat....





dan hasilnya....





mempersembahkan.....



crepe duriaan yang gebusssssssss



untuk makan sendiri...




jual pun sangat laku...



la ni


malas
.
.
.
.
.
.
.
.

dah boleh telan terus


telan-telan.....yang untuk orang lain tinggal sikit je...jangan mare!




*lama-lama adunan akan sedikit pekat, so boleh tambah air sedikit dan kalau kurang manis boleh tambah gula sikit ea...