Tuesday, June 3, 2014

Crepe Durian yang best


Assalamualaikum dan salam sejahtera...


Sebenarnya aku tak ada standard resepi untuk membuat crepe  ni....setelah mencari resepi dari blog-blog masak yang ada aku terus bereksperimen....



Sesiapa yang nak buat boleh try and error...tak boleh cakap yang ini ok atau yang tu ok...aku main boh je...ada orang guna 3 jenis tepung, 5 jenis tepung dan ada yang sampai 7 jenis...huh!...kan aku kata tadi, ikut suka korang la...ada juga yang guna 1 jenis tepung sahaja iaitu tepung gandum atau terigu...


Anda boleh juga rujuk  SINI   blog ni memang aku hari-hari singgah...kelakar bahasanya...buat aku senyum-senyum kambing sorang-sorang....pastu toleh kanan kiri taku-takut ada orang nampak...maluuuu syeh!


Ni resepi yang aku guna...agak-agak..jugak


Bahan:

4 sudu makan tepung gandum/tepung paling halus(superfine)
4 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung hongkong (tak de pun tak pe)
2 biji telur (kocok sikit)
4 sudu makan gula aising/ikut manis yang disukai
secubit garam
200 ml susu sejat/ segar
400 ml air /ikut kepekatan yang dikehendaki
2 sudu makan mentega cair/minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna makanan

Isi/inti:

Whipping Cream-pukul samapi kembang dan berkilat
Isi Durian (lenyek)

cara penyediaan:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sebati...guna whisk...tak mau berketul-ketul ea
Tapis dan warna ikut kesukaan...

ni isi durian dan crepe yang tunggu disatukan


dalam mug adalah whipping cream yang dah dimasukkan dalam piping plastik supaya mudah digunakan

mula-mula, letakkan sekeping crepe atas pinggan

bubuh atasnya whip cream...

bubuh atas whip cream tu isi durian yang dah dilenyek

bubuh atasnya whip cream lagi...ala-ala diapit gitu

lipat....





dan hasilnya....





mempersembahkan.....



crepe duriaan yang gebusssssssss



untuk makan sendiri...




jual pun sangat laku...



la ni


malas
.
.
.
.
.
.
.
.

dah boleh telan terus


telan-telan.....yang untuk orang lain tinggal sikit je...jangan mare!




*lama-lama adunan akan sedikit pekat, so boleh tambah air sedikit dan kalau kurang manis boleh tambah gula sikit ea...

Monday, June 2, 2014

Menjadi GURU PENDIDIKAN KHAS(pt 3)

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Setelah tamat 3 tahun belajar di UKM dalam bidang pendidikan khas, 19 Jun 2000, aku dikehendaki melapor diri ke Politeknik Johor Bahru (PJB)....sekarang dikenali sebagai Politeknik Ibrahim Sultan(PIS)...


Diam tak diam dah dekat genap 14 tahun aku kat sini...merasai pahit getir mengajar pelajar masalah pendengaran bidang hotel dan katering...

Rasanya dah berpuluh anak didik aku...ramai dah kahwin dan ramai jugak yang dan beranak pinak....alhamdulilah....terima kasih Allah.....


Mereka sumber inspirasi, walaupun kadang-kadang mendapat cemuhan aku redha...sebahagiannya aku jadikan saham akhirat...banyak pahala mendidik mereka...aku sangat sayangkan mereka....seperti anak sendiri kuanggap mereka...

Ingatan buat kawan-kawan, jangan dihina mereka, mereka juga ada perasaan....setelah dekat 14 tahun bergelumang dengan mereka, segala masalah mereka adalah masalah aku juga...bak kata pepatah "cubit paha kanan, paha kiri terasa"...
dalam kelas masakan timur

dalam kelas teori

pembentangan

kelab mesra alam

kelab mesra alam 

di rumah Nur Ehsan

hari konvokesyen

jamuan kelas akhir semester



Kisah anak masa cuti sekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera....


Nak cerita tentang apa ea?


Ok....


Aku ada 3 orang anak perempuan...9 tahun, 6 tahun dan 3 tahun....yang sulung Nur Minhalina, kedua Nur Sarah Raihana dan ketiga(setakat ini) Nur Marissa Khairunnisa..


Yang sulung dah ikut kakak aku ke Kelantan...


Kedua, duduk kampung ....nak duk ngan mak atok dan ucu katanya....


Ketiga...huhu...nak duk ngan mak long aka kak long aku kat Taman Cempaka, JB....


Mengapa mereka tak nak duk ngan pengasuh ea?


Biasalah...duk ngan pak cik dan mak cik ini manja lain sikit...layanan memang kelas pertama....semua hendak diusahakan....


Aku ngan bapaknya, bukan tak layan sangat tapi ye la dalam mendidik anak ni kena tegas dan pada masa yang sama penuh dengan kasih sayang...


Mungkin kalau aku tidak bekerja, rasanya mereka akan duduk bersama aku kan...(ayat pujuk diri sendiri)


Bila balik rumah, rasa kosong je...kalau ada lak...riuh rendah...bingit jiran sebelah hihi....


Rindu sangat kat anak-anak....Ya Allah, lindungilah mereka...


nur marissa khairunnisa

nur sarah raihana dan nur marissa khairunnisa

sarah lagi

marissa

marissa

marissa masa di Pontian, kg abah mertua

di Hutan Bandar Putra, Kulai

Sarah dan Marissa

Minhalina dan Marissa

Minhalina, Sarah dan Marissa

Minhalina