Wednesday, July 5, 2017

ALHAMDULILAH ...

tamat dah belajar dan keje semula setelah lebih kurang 2 tahun bercuti belajar..

penat rasanya mengelek buku, membuat laporan, tugasan, mencari bahan, tidur semakin kurang...

kurang perhatian terhadap suami dan anak-anak....dan keputusan akdemik anak-anak pun tak begitu memuaskan...


maafkan ibu anak-anakku...ibumu ini terlalu mengejar cita-cita....


bila diulangg balik rasanya banyak masa tidak dapat membelai anak-anak.....anak-anak yang begitu memahami akan menjauhkan diri apabila aku kata....sorry ibu ada keje, ibu ada assignment nak buat, ibu ada presentation....


sampaikan bila kuperhatikan mereka bermain akan berlakon seperti aku....marissa akan berkata..."saya ada assignment ni kena siapakan"...hihi....kelakar pun ada...


suami yang sangat memahami...setiap kali aku ada benda nak kejar dateline....hantar assignment...nak presentation....cepat-cepat dia akan bawak anak- keluar...pergi jenjalan....bila fikir balik...sedih pun ada...apa perasaan diorang ye...


Sekarang aku ada tanya jugak...apa perasaan mereka masa aku sambung study aritu?...diaorg sorang-sorang cakap...boring....ye la masa semester 1 dan 2 kelas penuh..1 minggu hampir 4 hari ada kelas....balik kul 7 sampai rumah pukul 8 atau 9 malam...dan penat...makan tak tentu sempat masak...masak...tak sempat suami akan siap-siap bawa diorang makan sebelum balik ke rumah....


Nak tanya pasal pelajaran mereka....sungguh aku penat...drive ulang alik menempuh trafik jam...anak-anak sangat memahami bila ibunya tertidur tiada yang akan mengganggu....kadang-kadang tertidur terdengar perbualan mereka...."jangan kacau ibu...kesian"...rasa hiba pulak....


So.....bila dah setel ni...perasaannya macam nak lompat bintang atas puncak gunung kinabalu, macam nak keluarkan duit kat atm yang tak seberapa, keluarkan semua tau... gi burger king ambik semua burger yang besar....kenduri...


Alhadulilah....alhamdulilah...alhamdulilah

Allahuakhbar!