Sebenarnya aku tak ada standard resepi untuk membuat crepe ni....setelah mencari resepi dari blog-blog masak yang ada aku terus bereksperimen....
Sesiapa yang nak buat boleh try and error...tak boleh cakap yang ini ok atau yang tu ok...aku main boh je...ada orang guna 3 jenis tepung, 5 jenis tepung dan ada yang sampai 7 jenis...huh!...kan aku kata tadi, ikut suka korang la...ada juga yang guna 1 jenis tepung sahaja iaitu tepung gandum atau terigu...
Anda boleh juga rujuk SINI blog ni memang aku hari-hari singgah...kelakar bahasanya...buat aku senyum-senyum kambing sorang-sorang....pastu toleh kanan kiri taku-takut ada orang nampak...maluuuu syeh!
Ni resepi yang aku guna...agak-agak..jugak
Bahan:
4 sudu makan tepung gandum/tepung paling halus(superfine)
4 sudu makan tepung ubi
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan tepung hongkong (tak de pun tak pe)
2 biji telur (kocok sikit)
4 sudu makan gula aising/ikut manis yang disukai
secubit garam
200 ml susu sejat/ segar
400 ml air /ikut kepekatan yang dikehendaki
2 sudu makan mentega cair/minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna makanan
Isi/inti:
Whipping Cream-pukul samapi kembang dan berkilat
Isi Durian (lenyek)
cara penyediaan:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau sebati...guna whisk...tak mau berketul-ketul ea
Tapis dan warna ikut kesukaan...
ni isi durian dan crepe yang tunggu disatukan |
dalam mug adalah whipping cream yang dah dimasukkan dalam piping plastik supaya mudah digunakan |
mula-mula, letakkan sekeping crepe atas pinggan |
bubuh atasnya whip cream... |
bubuh atas whip cream tu isi durian yang dah dilenyek |
bubuh atasnya whip cream lagi...ala-ala diapit gitu |
lipat.... dan hasilnya.... mempersembahkan..... crepe duriaan yang gebusssssssss untuk makan sendiri... jual pun sangat laku... la ni malas . . . . . . . . |
dah boleh telan terus telan-telan.....yang untuk orang lain tinggal sikit je...jangan mare! |
*lama-lama adunan akan sedikit pekat, so boleh tambah air sedikit dan kalau kurang manis boleh tambah gula sikit ea...
No comments:
Post a Comment