Wednesday, 29 July 2020

PATIN TEMPOYAK SG PAHANG





Assalamualaikum
Sanggup saya minta suami minta tolong rakannya yang berugas di Pahang untuk membelikan ikan patin, bila dah dapat fuh! segar sangat...baru siang dan potong.


Apalagi bahagikan kepada 4 bahagian supaya senang nak memasak nanti...now dah lebih 1 bulan dapatlah masak 4 kali.


Sangat mudah penyediaan bahan-bahannya. Boleh semak resepi di bawah ni


Bahan-bahan:

Beberapa keping isi ikan patin dibersihkan
kunyit hidup sebesar ibu jari dibersihkan
Tempoyak 2 senduk makan
3 helai daun kesum
Cili padi ikut kepedasan
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan:
  1. Tumbuk kunyit dan cili pasi hingga lumat.
  2. Masukkan tempoyak dan gaul sebati.
  3. Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali dan tambah secawan air, biar mendidih.
  4. Masukkan ikan dan daun kesum serta air tambahan ikut kesukaan masing-masing nak berapa banyak kuahnya.
  5. Rebus sehingga ikan masak dan perasakan dengan garam.

Siap!!

No comments: