Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan gula kastor
250g mentega
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan gula kastor
250g mentega
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
*Bahan disatukan dan dimasak
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan susu cair
* masak sehingga gula cair dengan api perlahan dan selepas itu sejukkan. setelah sejuk masukkan susu cair dan kacau sebati
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan susu cair
* masak sehingga gula cair dengan api perlahan dan selepas itu sejukkan. setelah sejuk masukkan susu cair dan kacau sebati
Cara penyediaan:
1. Sediakan acuan
2. Panaskan oven 15 minit pada suhu 180 *C
3. Pukul mentega dan gula sehingga berkrim
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga betul-betul sebati
5. Masukkan esen vanila
6. Masukkan tepung berselang seli dengan bahan cecair, mula tepung dan diakhiri dengan tepung
7.Masukkan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh.
8.Bakar selama 30 hingga 40 minit atau sehingga masak
1. Sediakan acuan
2. Panaskan oven 15 minit pada suhu 180 *C
3. Pukul mentega dan gula sehingga berkrim
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga betul-betul sebati
5. Masukkan esen vanila
6. Masukkan tepung berselang seli dengan bahan cecair, mula tepung dan diakhiri dengan tepung
7.Masukkan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh.
8.Bakar selama 30 hingga 40 minit atau sehingga masak
Chocolate Ganache
500g dark compound chocolate
250g UHT whipping cream
500g dark compound chocolate
250g UHT whipping cream
Cara penyediaan:
1. Panaskan UHT whipping cream dengan kaedah double boiled
2. Masukkan coklat dan kacau sebati. Biar sehingga sejuk
3. Boleh terus curah atas kek dan hias mengikut citarasa masing-masing
3. Ganache yang sejuk boleh diletakkan di dalam chiller sekurang-kurangnya 3 -4 jam dan keluarkan. Pukul sehingga gebu dan boleh dipaipkan di atas kek.
1. Panaskan UHT whipping cream dengan kaedah double boiled
2. Masukkan coklat dan kacau sebati. Biar sehingga sejuk
3. Boleh terus curah atas kek dan hias mengikut citarasa masing-masing
3. Ganache yang sejuk boleh diletakkan di dalam chiller sekurang-kurangnya 3 -4 jam dan keluarkan. Pukul sehingga gebu dan boleh dipaipkan di atas kek.
No comments:
Post a Comment