Wednesday, June 19, 2013

Nasi Ayam, Ayam Goreng Segera

Semalam macam aku nak try buat nasi ayam...nasinya je, sampai umah dah pukul 6 mana sempat nak perap ayam. Jadi aku mengambil keputusan untuk masak nasinya je....trial....ayam?goreng je drumet Ayamas kan senang...nanti lain kali aku buat nasi ayam lengkap weekend ea...InsyaAllah...setelah google dan search banyak blog maka aku buat la nasi ayam aku...tapi bukan 100% ikut resepi asal...banyak bahan tak ada...kalau anda nak cuba yang ori boleh tengok sini





Ni resepi ikut apa yang aku buat semalam..

Nasi
3 cawan beras wangi dicuci
2 helai daun pandan
1 biji bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1 biji buah pelaga
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan mentega atau margerin
1 sudu teh stok pati ayam
1 cawan susu segar

Cara penyediaan:
Bawang putih, bawang merah dan halia dikisar.
Panaskan minyak dan mentega, masuk kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Masuk bahan kisar tumis sehingga wangi, masuk daun pandan, serbuk kunyit stok pati ayam, susu segar dan garam secukup rasa.
Masuk bahan tumis ke dalam beras dan kalau tak cukup air tambah air biasa. Masak macam biasa...Guna ricecooker lagi senang yea adik-adik dan kawan-kawan....biarlah sampai masak...jangan duk godeh-godeh pulak...tak sabar nak rasa kan!

Bahan Sos
8 biji cili merah
3 ulas bawang putih
6 biji limsu kasturi
Gula dan garam ikut citarasa memasing

Cara Penyediaan
Kisar cili merah dan bawang putih dengan air secukupnya.
Masak atas api dan masukkan jus limau kasturi
Masak sampai likat dan perasakan dengan garam dan gula ikut citarasa...memang mantop
Pas ni memang nak hidangkan kat kampung....hehehe

Resepi ayam...belum cuba...nanti en3 akan datang bila dah try dan dapat hasilnya...terima kasih kepada yang berkenaan yang sudi berkongsi resepi ea...dan tak ada alasan untuk kita ibu-ibu ni kalau cakap tak pandai masak....SELAMAT MENCUBA DAN BERAMAL....Wallahu'alam...

No comments: