Kek ni saya dapat resepinya daripada internet...tapi carik2 susah pulak nak ingat blog saper...tapi dah banyak kali buat...hasilnya...sgt sedap n mudah...kepada sesiapa yang suka sukat2 guna cawan...layannnnn je resepi...ni buat tuk hari pertunangan Rosmahayati Samijan a.k.a Kak Long...anak kepada bbsitter. Sebelahnya pulak Fruits Pastry Cake...resepi?tungguuuuuuu...
Bahan-bahan:
(Bahan A)
1 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk coklat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarboat
1 sudu teh garam
Bahan -bahan lain:
1 1/2 cwn gula kaster
1cwn minyak jagung
1 cwn susu sejat
1 cwn air panas mendidih
2 biji telur
Cara Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
- Lenserkan mould dengan butter dan tepung atau letakkan parchment paper.
- Ayak bahan2 A dan ketepikan
- Masukkan gula dan minyak jagung dalam satu bekas, kacau hingga sebati guna wire whisk.
- Masukkan telur. kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan susu sejat. Kacau lagi hingga sebati.
- Masukkan bahan A sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Masukkan air panas mendidih
- Bakar guna api atas bawah dalam masa 45 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing2).
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment